Események

Borbély Ádám, a Fidesz polgármester jelöltje bejárásra invitálta a POFOSZ 1956-os Hagyományőrző tagozatát, egy olyan történet megismeréséhez, amely valószínűleg egyedülálló 1956-os ellenállásunk eseménysorozatában.
2024. április 23-án, először a Forradalom-terére látogattunk, ahol a körgyűrűben kőbe vésve találhatók a XIV. kerület eddig ismert 56-os hősei.
Ezután a Bosnyák-téren álló katolikus templomba kísérte vendégeit a politikus, ahol Bárány Béla plébános úr fogadta a csoportot, aki mindjárt bele is kezdett egy felkavaró történetbe:

1956-ban a szovjet katonák bevették magukat a templomba és a karzaton inni és hangoskodni kezdtek. Akkoriban a templommal szemben egy pékség működött, amely előtt aznap is sorban álltak a kenyérre várakozók. Egy fiatalember, aki már megvette kenyerét, bejelentette a sorban állóknak, hogy szól az oroszoknak, hogy ez a viselkedés mégse illik a templomhoz. Sokan figyelmeztették, hogy ezt ne tegye, mert csak bajt hozhat vele magára. A fiatalember nem hallgatott az intő szóra, hanem bement a templomba, hóna alatt a kenyérrel, és a templom közepére állva, oroszul, hiszen minden diáknak tanították a nyelvet, rászólt a randalírozó oroszokra.  Azokat meglepte a nem várt feddés, és lövöldözni kezdtek, amivel megölték a fiatalembert. Csak másnap fedezte fel egy idős hölgy a véres holttestet és a kenyeret, amely a vér jó részét felszívta. A plébános úr ezután megmutatta a golyónyomokat is a templom több helyszínén.

Borbély Ádám azonban, nem csak a Hagyományőrzőket hívta e bejárásra, hanem Bank Barbara történész egyetemi docenst is, akit ünnepélyesen megkért az atrocitás kinyomozására és a fiatalember kilétének felkutatására. Mert ő máig ismeretlen mártírja forradalmunknak.

Ezután a csoport tovább ment a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének XIV. kerületi irodahelyiségébe, ahol Bank Barbara, aki egyébként a PEK, a Politikai Elítéltek Közösségének elnöke is, kérésünknek megfelelően „egy érdekes” előadást tartott a Hagyományőrzők számára. A történész asszony valódi érdekességet hozott, nem csalódtunk. Iván Szerovnak, a KGB (az egykori Szovjetunió 1954 és 1991 között működő Állambiztonsági Bizottsága) első vezetőjének megtalált dokumentumaiból összeállított könyvét mutatta be. A Bőrönd titkai című kötet magyarul is megjelent. Szerov 1956-ban is itt tüsténkedett Magyarországon. A Tökölön, a szovjetekkel tárgyalni készülő magyar küldöttség letartóztatását is ő vezette. Itt és ekkor került szovjet fogságba Maléter Pál, a forradalom honvédelmi minisztere is.

Látható e néhány sorból, hogy a történelem iránt érdeklődők különleges délutánja volt ez az összejövetel. Köszönet érte Bank Barbarának és Borbély Ádámnak.
Udvardy Zoltán, a POFOSZ kispesti szervezetének elnöke beszélt elődje, Csukás Irén ravatalán:

Kedves Irénke!
- ha szabad téged így szólítanom, búcsúzásul.

Van valami törvényszerűség abban, hogy életedet akkor adtad vissza a Teremtőnek, amikor újraindítottuk a közösségi életet abban a kis helyiségben, ahol életed utolsó szakaszában a forradalom relikviáit őrizted.

S nem csak őrizted, de el is mondtad, szívesen, azoknak, akik oda beléptek, hogyan zajlott Budapesten vagy akár Kispesten a forradalom A Határ-úttól Szentlőrincig.

S arról is meséltél, milyen az, amikor valakit a nemzethez való hűsége okán elbocsátanak az állásából. Ezt mi, az újabb nemzedék is megtapasztalhattuk a bolsevizmus összeomlása előtt.

Azt nem gondoltuk volna, amit még Te is megérhettél, hogy újra ránk fognak lőni Budapest utcáin.

Van valamiféle elrendelés abban, hogy megvártad, amíg újra megnyitjuk a kis helyiség ajtaját, amíg újra meggyújtjuk az emlékezés mécseseit. E mécsesek a Te emlékedet most már örökké fogják őrizni a mi kis közösségünkben.
Nyugodj békében, Irénke!
(Kispesti Új Temető, 2024. február 28.)

A kerület saját halottjának tekintette Csukás Irént, aki a kerület díszpolgára is volt. A temetésről képriport az alábbi helyen:

https://uj.kispest.hu/hirek/12763-eltemettek-csukas-iren-diszpolgart
 

A kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek


A kommunista diktatúrák áldozatainak áldozatainak emléknapja alkalmából 2024. február 25-én Horváth Tamás polgármester, dr. Füzesi Péter és dr. Bakos András alpolgármester koszorút helyezett el a rákoskeresztúri Bulyovszky-ház falán található emléktáblánál.

A városvezetők ezt követően a Liget sor 45. szám alatt található iskolaépület udvarában felállított kopjafánál folytatták a múltidézést – Rózsahegyi Péter környezetvédelmi tanácsnok és önkormányzati képviselő, Ámon Antal, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetségének (POFOSZ) elnöke, Zsámbokréty Zénó, a POFOSZ XVII. kerületi szervezetének elnöke, valamint Szelepcsényi Sándor, a Rákosmenti '56-os Alapítvány és a Rákoskerti Polgári Kör elnökének társaságában – és néma főhajtással tisztelegtek a több tízezer, családjától elválasztott és kényszermunkatáborba hurcolt honfitárs, a koholt vádak alapján elítélt emberek, valamint az ellenállóként mártírhalált halt hősök előtt.

Az Országgyűlés 2000. június 13-án elfogadott határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát a megszálló szovjet hatóságok jogellenesen letartóztatták, majd a Szovjetunióba hurcolták. A mentelmi jogától megfosztott képviselő nyolc évet töltött börtönökben és munkatáborokban. Kovács Béla 1959-ben, 51 évesen halt meg.

A kommunista diktatúrák halálos áldozatait világviszonylatban 100 millióra becsülik. Kelet-Közép-Európában a számuk eléri az 1 millió főt. Ennyien vesztették életüket éhínségben, kényszermunkatáborban, vagy kegyetlen kivégzés által. Jóval többre tehető azonban azoknak a száma, akiket a diktatúra hétköznapi valósága testileg és lelkileg megnyomorított. A rendszer áldozata volt az is, akit vallattak és kínoztak, akit megbélyegeztek, akit kirekesztettek vagy börtönbe zártak, akit csoport- vagy vallási hovatartozása miatt üldöztek, mindenki, akit megfosztottak a szabad cselekvés és választás lehetőségétől.

Forrás: rakosmente.hu


Újra megrendezték a Ravasz István versmondó versenyt
Forrás: Salgótarjáni Városi TelevízióGyásznap: a december 8-i sortűz áldozataira emlékeztek Salgótarjánban (fotók, videó)
Fejet hajtottak Salgótarjánban az 1956-os forradalom és szabadságarc évfordulója alkalmából
Tovább viszik 1956 lángját: felavatták az emlékparkot VizslásonCsongrád-Csanád megye
A Donni áttörésre emlékeztünk

Sok kis magán történelem adja össze a valódi nagyot, így él a múlt a
jelenben - vallja Ámon Antal, a POFOSZ '56-os hagyományőrző tagozatának
elnöke.

Az interjúról készült videó ide kattintva tekinthető meg

 

1956-os Forradalom és Szabadságharc emléknapja

2023. október 18.
Vakok Iskolájának Nádor terme


Az emléknapról készült videó a fenti képre vagy ide kattintva tekinthető meg


Az emléknap képekben


Ady Endre Református Általános Iskola


Az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulója alkalmából Ámon Antal, a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének elnöke tartott vetítéssel egybekötött előadást az Ady Endre Református Általános Iskolában.
A megemlékezés során Ámon Antal saját gyermekkori emlékeit elevenítette fel, hiszen ő ekkor mindössze 11-12 éves diákként élte meg ezeket a borzalmas eseményeket.
Régi, de sosem feledett emlékek és újságcikkek segítségével idézte fel az önmaga által megélt és átélt történelmi eseményeket.
Az előadást az alsós és a felsős tanulók egyaránt nagy figyelemmel kísérték végig.
A diákok az emlékműsor végén megannyi kérdést tettek fel.

2023 Ámon Antal: Az 1956-os forradalom hozzájárulása a nagyobb nemzeti megbecsülésünkhöz

Magyarok Országos Gyűlése 2023. 08. 11-13.
Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark


Az 56-os forradalom és szabadságharc szoborcsoport, Szegeden.

A harcokban résztvevő forradalmárok, akik eredeti személyek, egy kérészt emelnek a fejük fölé.
Jelentése: A szabadságharc olyan rövid életű volt, mint a Tisza virágzás.

A képen látható koszorúval, a Szegedi POFOSZ koszorúzott.

 

Győri POFOSZ koszorúzás2023.05.09. POFOSZ Tisztújító küldöttgyűlés


 

Nemzeti Sírkert sorolt sírhelyeket jelölő okos parcellakő átadása és vitéz Kovács István nemzetőr főhadnagy sírjának felújítása alkalmából rendezett ünnepség

 

Időpont

2023. április 21. péntek, 11 óra

 

Helyszín

Nyíregyháza, Északi temető

(4400 Nyíregyháza, Pazonyi tér 5.)

 

A megemlékezőket köszöntötte Móczár Gábor a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója

 

Ünnepi beszédet mondott Szabó Tünde kormánybiztos, országgyűlési képviselő

 

Beszédet mondott Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza Megyei Jogú Város alpolgármestere

 

A síremléknél beszédet mondott vitéz Bánó Attila író, vitézi székkapitány és vitéz Fülöp István

a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője, vitézi hadnagy

 

 


 


Ez is iskola, az is iskola


Kondor Katalin, Magyar Hírlap, 2022. október 30.

https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20221028-ez-is-iskola-az-is-iskola

Roppant sajnálatos, hogy a magyarországi tanári fizetések méltatlanul alacsonyak, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy más ágazatokban sem éppen verdesik az eget a bérek. Nem kívánok gazdaságpolitikai fejtegetésekbe bocsátkozni, de azért azt nem kellene elfelejteni, hogy már az úgynevezett rendszerváltozásunk is úgy kezdődött, hogy leraboltak, kiárusítottak bennünket. Hogy kik? Hát a hatalomért, a pénzért mindent elkövető, országromboló, de a hatalomhoz foggal-körömmel ragaszkodó és a világ hatalmi köreinek csatlósául szegődő rombolók és hazaárulók társasága. Történelmi mulasztásokat, mi több, bűnöket nagyon fáradságos pótolni, jóvá tenni, már ha egyáltalán lehet, s ezt a tényt jó volna, ha tudomásul vennék az örök tiltakozók. No meg a felbújtóik is. Jó ideje ugyanis úgy élünk, hogy a materialista világhatalmi törekvések kiagyalói szándékosan mérgezik a társadalmakat, hazugságokat terjesztenek, s beteg társadalmi és gazdasági nézeteket próbálnak rájuk erőltetni. Lássuk be, hogy sikerrel. Ma már aligha kell felsorolnom azokat a példákat, amelyek azt sulykolják, hogy a beteg az egészséges, az aberrált a normális, amúgy meg nincsenek szabályok, mindenki úgy és akkor „teljesedik ki”, amikor csak akar. Ez a „divat” naponta szolgáltat beszédtémát, no meg sajnos számos példát is arra, hogy a tisztességes együttélés szabályai nem vonatkoznak mindenkire, mert lehet az óvodás gyerekek szüleinek tudta nélkül „szivárványos” mesékkel „nevelni” a gyerekeket, lehet piedesztálra emelni drogozó, törvénysértő „influenszereket”, lehet törvényellenesen utcára szólítani kiskorú diákokat, s elszórakozni azon, hogy nyomdafestéket nem tűrő szónoklatokat tartanak. S lehet – szigorúan a szabadság jegyében – felforgató rendezvényeket tartani választások helyett.
S akkor már helyben is vagyunk! Ugyanis egészen idáig nem tudtam elképzelni, hogy létezik olyan tanár, aki bármennyire is elkeseredett saját anyagi állapota miatt, ünnepli, megtapsolja, s nem tiltakozik egy minden együttélési szabályt felrúgó, undorítóan trágár – vélhetőleg még kiskorú – gimnazista szónoklatának hallatán. S nem fogja fel, hogy ennek elfogadása saját szakmájának sírját készíti elő. Nem lehet olyan elkeseredett egyetlen tanár sem, hogy ezt eltűrje. Ha pedig eltűri, nem való tanárnak. S tűnjék bármilyen korszerűtlennek is a véleményem, valószínű sokakkal egyetértésben kijelentem, hogy a hatvanas évek gimnáziumában a folyosón sem lehetett kimondani egyetlen olyan trágárságot sem, mint amilyet ez az újabb szónok-celeb megtett, mert másnap már nem jöhetett volna be az iskolába. Sajnálom az illető iskolájának tanárait, megtették, amit a vélhetően hirtelen meglepődésükben megtehettek. Elhatárolódtak. A tüntetés résztvevőitől ilyesmiről nem olvastam. A szakma méltósága – semmilyen szakmáé – nem a fizetésen múlik elsősorban. Hanem a minőségi munkán. S az iskolák esetében azon is, hogy meg tudják-e akadályozni a primitív magatartás, a felelőtlen viselkedés elterjedését. No meg azon, hogy képesek-e a legnemesbekért küzdeni, s képesek-e példát mutatni annak, akit tanítanak.
Tudjuk persze, jól tudjuk, egyik iskola ilyen, a másik meg olyan.
Közeledik november 4., az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének gyásznapja. Ennek kapcsán jutott eszembe egy másik iskola. Pontosabban több iskola. Ugyanis részt vettem a Politikai Foglyok Szövetségének 1956-ra emlékező ünnepségén, ahol ajándékba kaptam egy könyvet. Címe: Napmadár fiai – Diákok a hazáról és a hazafiakról. Ez a könyv a szövetség, a POFOSZ Hagyományőrző Tagozatának ötletéből született azzal a szándékkal, hogy 1956 szabadságeszméjét továbbadja. S ezért kapcsolatot létesített iskolákkal, méghozzá nagyon gyümölcsöző kapcsolatokat, s ennek egyik feladataként minden esztendőben irodalmi-történelmi pályázatot hirdetett a diákoknak azzal a céllal, hogy a fiatalok megismerkedhessenek az akkori eseményekkel, s megerősödjenek 1956 szellemi hagyatéka által. Negyvennégy írás olvasható a könyvben, 14–25 éves magyar diákok tollából, s egytől egyig mind azt tanúsítja, hogy valóban megerősödtek 1956 eseményeibe belemélyedve. Történelmi tudásukat illetően és lélekben is. Lenyűgöző az az alaposság, amely az írásokat jellemzi. Szorgos kutatómunka, sok olvasás kellett ahhoz, hogy ilyen kitűnő írások születhessenek a diákok tollából, mint amelyek a könyvbe kerültek. A fiatalok többségének ugyanis legfeljebb a nagyszülei mesélhettek ’56-ról, tehát az írások többsége fikció, azt írták meg, ahogy ők elképzelték azokat az időket. A budapesti diák, Szombati Zsófia például egy kisfiú nevében írt levelet, Elhurcolták apát címmel. Pár mondatot idézek az írásból: „Drága édesapám! Olyan sok levelet írtam neked, és egyre sem válaszoltál. Édesanya azt mondta, hogy hamarosan haza fogsz jönni, de mikor? Itthon olyan csend van nélküled, mióta elmentél, minden megváltozott. (…) Édesanya minden reggel elmegy, és csak nagyon későn jön haza. Rettentően fáradt, kezei remegnek az egész napi varrástól. (…) Tudom, megígértem, hogy ameddig nem leszel, én fogok vigyázni rájuk, s én leszek a férfi a háznál, de ez több feladattal jár, mint gondoltam. Már csak félve alszom el, de másnak erről nem beszélek. (…) Kérlek, gyere haza! Szerető családod vár! Kisfiad, Károly.”
Többen verset is írtak. Duka Tímea Ildikó Csíkszeredából egy imát írt az ’56-os magyar nők emlékére: „Nő, ki harcolsz a hazáért, / Én tisztellek téged! / Nő, kinek finom keze a fegyver hideg csövéhez ér, / Én áldalak téged. / Nő, kinek mézajkai most csatadalt harsognak, / Én imádlak téged. / Nő, aki nem félsz, vakmerőn nézel, és megveted az ellenséget, / Én szeretlek téged. / Nő, aki szembe mersz szállni száz halállal, a félelem száz arcával, / Én csodállak téged! / Nő, ki meghaltál talán, jeltelen sírba hullt véred, / Én esküszöm, fogadom, hogy zászlónk nem esett véled!”
A szerző újságíró

 

1956-os Forradalom és Szabadságharc ünnepi megemlékezése és a POFOSZ fennállásának 33 éves évfordulója

Videó megnyitása YouTube-on, teljes képernyőre állítás lehetőségével
Magyar Politikai Foglyok Szövetségének története képekben videó megtekinthető az alábbi képre kattintva


Videó megnyitása YouTube-on, teljes képernyőre állítás lehetőségével

 


PETŐFI CSALÁD SÍREMLÉKÉNEK FELÚJÍTÁSA
ALKALMÁBÓL TARTANDÓ MEGEMLÉKEZÉS

2022. JÚNIUS 11., SZOMBAT, 11.00

A PETŐFI CSALÁD SÍREMLÉKE, FIUMEI ÚTI SÍRKERT, 17/1-ES PARCELLA, 1. SOR, 3. SÍR  
(1086 FIUMEI ÚT 16-18.)

Felavatták a Petőfi család felújított síremlékét

Felavatták a Petőfi család megújult síremlékét szombaton a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A felújítás Rákay Philip producer és felesége, Wieber Orsolya magánadományából valósult meg, a síremlék környezetét a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) újíttatta fel.
"Emlékművek nem a hősöknek kellenek, hanem nekünk, kései utódoknak, akik meg akarunk őrizni, helyre akarunk állítani, életre akarunk hívni minél többet abból, amit Petőfi Sándor életműve megtestesít és a mának üzen. Emlékeznünk kell, hogy értsük a szabadság értékét" - mondta avatóbeszédében Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.
Mint fogalmazott, a Petőfi család újra méltó formába hozott síremléke a leginkább kézenfekvő lehetőség fejet hajtani a sem holtában, sem testi valójában, hanem egyedülálló életművében velünk maradt költőóriás előtt. "A legenda messze túlmutat 1848. március 15-én, a forradalmon és a szabadságharcon, mert 174 esztendeje tükröt tart elénk, arra emlékeztetve, hogy mi magyarok a szabadságban mindannyian összetartozunk".
Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója kiemelte: Petőfi mindenütt ott van, ahol magyarok vannak, és mindig ott lesz, amíg a magyarság megmarad. "Mától azonban van egy újabb méltó hely, ahol emlékezhetünk nagy költőnkre".
A főigazgató szólt arról, hogy a Petőfi családból csak az 1849-ben Segesvár mellett, a fejéregyházi csatamezőn meghalt költő nem nyugszik a sírhelyen, "de szelleme belengi a környezetet".
Megjegyezte, hogy a Nemzeti Panteonban nyugszik számos személy, aki ezer szállal kötődik Petőfihez, így legjobb barátja, Arany János, Gyulai Pál, aki sokat tett költészetének elismertetéséért, Barabás Miklós, Petőfi első közismert arcképének megfestője vagy Egressy Gábor, aki a forradalom estéjén előadta a Nemzeti dalt a Nemzeti Színházban, és ő készítette a Petőfit ábrázoló híres dagerrotípiát is.
Rákay Philip, a síremlék felújításának mecénása szerint a múlt tisztelete és emlékezete nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Felidézte, hogy tavaly március 15-én feleségével hozott virágot a '48-as hősök emlékére, amikor szembesült a Petőfi család síremlékének méltatlan állapotával, ezért megkeresték a NÖRI-t, hogy megfinanszírozzák annak helyreállítását.
A Petőfi család 1911-ben emelt síremlékében nyugszanak Petőfi Sándor szülei, Petrovics István és Hrúz Mária, felesége, Szendrey Júlia, gyermekük, Petőfi Zoltán, valamint a költő öccse, István. Az 1908-ban létesült sírhely a Petőfi Társaság kezdeményezésére jött létre; a szülők sírja eredetileg a Józsefvárosi temetőben volt.
Az elmúlt egy évben felújították a teljes síremlék kő és fém részeit, megújultak a környező növények és a díszburkolat. A síremlék környezetét a NÖRI újíttatta fel, megvédve a gyönyörű fasort. Helyreállították a sírkert eredeti úthálózatát is a Petőfi család síremlékének környezetében.
A megújult síremlék mintegy négy méter magas, a két méter magas haraszti kő posztamensen kétméteres bronz turulmadár látható. A talapzat alsó részén bronzkoszorú található.
A szombati ünnepségen Gulyás Gergely, Móczár Gábor, Rákay Philip és felesége mellett elhelyezte koszorúját többek között Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Kiskőrös, Petőfi szülővárosa önkormányzata is.

(MTI)

A Budapesti Kitelepítettek 71. évfordulójának ünnepi megemlékezése
2022. május 28.
PROMONTOR TV. felvételét IDE kattintva tudja megnézni

A megemlékezés teljes videója vágatlan formában IDE kattintva nézhető megHerczeg Tamás: Azokat ünnepeljük, akiknek a haza mindennél fontosabbA térség országgyűlési képviselője mértékadó beszéddel köszöntötte a nemzeti ünnepen összegyűlteket, majd átadták a „Békéscsabáért” és a Békéscsabai Életműdíj” kitüntetéseket.

Verőfényes napsütés, kellemes, kora tavaszi idő, valamint az alkalomhoz illő műsor fogadta a Szent István térre érkező csabaiakat és a vendégeket. Az érdeklődők szép számmal jöttek, a Kossuth téri térzene, majd koszorúzás után a néptáncosok és más hagyományőrzők felvonulása vonzotta a tekinteteket. A békési megyeszékhely főtere megtelt, életteli forgatag kerekedett, rég nem tapasztalt közösségi esemény jött létre Békéscsabán.Az ünnepélyes, katonai tiszteletadás mellett vezényelt zászlófelvonást követően Herczeg Tamás, a térség országgyűlési képviselője Petőfi Sándor Voltak fejedelmek című versének sorával köszöntötte a megjelenteket. Az idő igaz, s eldönti, ami nem az – harsogott a hangszórókból. Az országgyűlési képviselő említést tett a szabadságharc helyi alakjairól, azokról a bátrakról, akik az életüket áldozták a hazáért.

– Az akkor 24 ezres lélekszámú Csabán 1848 nyarán az első nagy mozgósítás alkalmával 1700 önkéntes férfit írtak össze – emlékeztetett. Hangsúlyozta, nem volt hiábavaló az áldozatuk, előmozdították a nemzet ügyét.

– Magasztos, emelkedett hangulatú nap ez és akkor is az volt, amikor az állam korlátok közé szorította az emlékezést. A csabai olyan, emelt fővel járó büszke ember, aki nem hagyja magát megtéveszteni, felelősséget vállal és mindig részt vesz a közügyek alakításában – fejtette ki Herczeg Tamás, majd kitért arra is, hogy ez az ünnep mindannyiónk személyes emléke, s minden csabai büszke lehet az elődökre. Kiemelte, hogy a kokárda a legfontosabb forradalmi jelkép, ami a külső hatalommal szembeni függetlenséget testesíti meg és ez az eszme ma is meghatározó.

– Azokat ünnepeljük, akiknek a haza mindennél fontosabb volt, azokat, akik a függetlenséget és a szabadságot választották és elég erősek voltak ahhoz, hogy ezért meg is küzdjenek – foglalta össze, leszögezve: hozzájuk hasonlóan mi sem hagyhatjuk, hogy elvesszen az, amit az elődeink elértek. Beszédében feltette a kérdést, illik-e március 15-én politikáról beszélni? Válasza szerint igen, hiszen március 15-e maga a politika – fogalmazott. Petőfi és társai nem féltek a kívülről jövő véleményterrortól és a fegyveres támadástól, nem roppantak össze a kihívások súlya alatt, ellenben megragadták saját sorsukat.

– Vigyáznunk kell arra, hogy a történelemkönyvek lapjain úgy szerepeljen ez az időszak, hogy az unokáink elégedettek lehessenek velünk, a döntéseinkkel, az elhatározásainkkal – részletezte. Megemlítette azt is, hogy tőlünk néhány száz kilométerre háború dúl, ezért ki kell állnunk szomszédunk szuverenitása mellett. – Most hazánk biztonsága, nyugalma, békéje a tét, felelősen és megfontoltan kell döntenünk az összetartozás és a szolidaritás jegyében. 174 évvel ezelőtt is arra volt szükség és most is azt kívánjuk, hogy legyen felelős nemzeti kormányunk és Magyarországon, valamint a megyében békében, biztonságban, jólétben élhessünk – foglalta össze végül.

A beszédet követően Szarvas Péter polgármester átadta a „Békéscsabáért”, valamint a „Békéscsabai Életműdíj” kitüntetéseket. Előbbit Gedó György olimpiai bajnok ökölvívó vehette át, aki éppen 50 évvel ezelőtt, a mücheni ötkarikás játékokon nyerte el az aranyérmet. Mint mondta, a szörnyű tragédia, az izraeli sportolók meggyilkolása után kellett megmutatnia a világnak, hogy van egy kis ország, Magyarország, amelyre érdemes odafigyelni. Hozzátette, hogy mindig is büszke volt csabai kötödésére, arra, hogy ide tartozhat.

A „Békéscsabai Életműdíjat” Vánsza Pálnak, a POFOSZ Békés megyei elnökének adta át a városvezető, aki meghatottan szólt arról, hogy milyen sokat köszönhet Fekete Pálnak, a békéscsabai önkormányzatnak, valamint a feleségének és a gyermekeinek.


A hivatalos ünnepség záróakkordjaként az állami kitüntetetteket méltatták, majd pedig a Jókai színház művészeinek Ragyogj te ébredő hazám című műsora volt megtekinthető.

(forrás: behir.hu)2022.03.11-én a Karmelita Kolostorban a Semjén Zsolt adta át a Március 15-ei kitüntetéseket!
L. V. Motsai Géza a Magyar Érdem rend Lovag Keresztjét kapta!
Pozsonyiné Baksa Katalin a Magyar Ezüst Érdem Keresztet vehettem át az ünnepségen!
Nagy megtiszteltetésben volt részünk és felemelő érzés volt ezt átélnünk!
Köszönjük szépen!

XXII. kerület 2021 évi tevékenysége


Hajdú-Bihar megyei Szervezet -  2021. évi beszámoló


POFOSZ Zala megyei Szervezetének 2021.évi eseménynaptára:


Ebben évben is megemlékeztünk az 1956. December 7 ei Tatabányai események ártatlan áldozatairól! A márvány táblán a következő szöveg látható!
1956.December  7. "E Hideg Márvány Meleg Vérre Emlékezik!
1990.December 8 án lett ez a tábla elhelyezve a volt Párt Ház Falára!
Ezen a napon a tetőről kifelé a pufujkások lőttek, az épülettel  szemben lévő területről a fiatal bányászok és forradalmárok harcoltak! Sajnos veszteségünk is volt, többen életükkel fizettek a szabadságért harcolva!
Évekig a TIB tagjaival és a Pofosz tagokkal mi emlékeztünk! Most már több éve a FIDELITAS Fiatal tagjai vették át ezt a megemlékezést!
A temetőben a Koplya Fát is koszoruzzuk és a Hősök sírjait is a fiatalok gondozzák!
A videón! Kupcsok Péter a FIDELITAS elnöke beszél, majd Schmidt Csaba a Fidesz Szervezet elnöke köszöntötte a megjelenteket! Weisengruber Jánosné (Pofosz tagunk) a Férje börtönben írt verset mondta el!
A végén én mondtam köszönetet a szervezésért a megemlékezésért a megjelenteknek!

Tatabánya, 2021.december 7.

                                                         Pozsonyiné Baksa Katalin
                                                          a Pofosz Városi elnöke


Megújult Debrecenben a POFOSZ székház
A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége emléktáblát adományozott Hajdúnánás városának Dankó Balázs István emlékére, aki 1956-os Forradalom és Szabadságharcban vesztette életét.
A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége emléktáblát adományozott Komádi városának Bartalis Sándor emlékére, aki az 1956-os Forradalom és Szabadságharcban vesztette életét.
Demecseren a lakosság részéről igény merült fel arra, hogy méltó emléket állítsanak az 1956-os hősöknek.
Az 1956-os Emlékmű Demecser központjában megépült, 2021. október 23-án átadásra és felavatásra került egy szép ünnepség keretében a Demecseri Önkormányzat és a Magyar Politikai Foglyok Szövetségének részvételével.

A Hortobágyi Emlékkereszt, felújítás utáni, újra avatása

A POFOSZ 1991-ben, tehát kerek harminc éve, állíttatta fel a Hortobágyi Keresztet, az 1951-ben a Hortobágyra kitelepített magyar családok emlékére.
Ide mintegy tízezer embert szállítottak akkor, elosztva tizenkét táborhely között.
Most, 2021. szeptember 14.-én, a POFOSZ által felújított emlékművet avatta újra a jelenlévő mintegy nyolcvan megemlékező.
A megnyitó beszédet Lengyel János a POFOSZ elnöke mondta.
Ez után a Hortobágyi Kényszermunkatáborba Elhurcoltak Egyesülete elnöke, Dr. Mari Albertné Vecsernyés Aranka mondott megemlékező beszédet. Ő kisgyerekként élte túl a szörnyűségeket a szintén jelenlévő leánytestvérével együtt.
Az ünnepi beszédet Dr. Sömjéni László, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke mondta. Emlékezetesen idézte közben Ady Endre A Hortobágy poétája című versét, amelynek, lám, van áthallása a kommunista csorda-nép elkövetőkre:

Kúnfajta, nagyszemű legény volt,
Kínzottja sok-sok méla vágynak,
Csordát őrzött és nekivágott
A híres magyar Hortobágynak.

Alkonyatok és délibábok
Megfogták százszor is a lelkét,
De ha virág nőtt a szívében,
A csorda-népek lelegelték.

Ezerszer gondolt csodaszépet,
Gondolt halálra, borra, nőre,
Minden más táján a világnak
Szent dalnok lett volna belőle.

De ha a piszkos, gatyás, bamba
Társakra s a csordára nézett,
Eltemette rögtön a nótát:
Káromkodott vagy fütyörészett.

Ezután az Emlékkereszt újraszentelését végezte el Krakomperger Zoltán római katolikus plébános.
Majd Kovács Imre református lelkész áldotta meg a kisemmizettek emlékhelyét.
A Keresztet ezután gyönyörű koszorúkkal díszítették az emlékező egyesületek és szervezetek képviselői:
A Hortobágyi Kényszermunkatáborba Elhurcoltak Egyesülete részéről Dr. Mari Albertné elnök asszony és Dr. Vecsernyés Jolán.
A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége részéről Lengyel János elnök.
A Szabadságharcosokért Közalapítvány részéről Dr. Sömjéni László elnök.
A Recski Szövetség részéről Kis Miklós elnök és Somssich Tamás főtitkár.
Az 56-os Magyarok Világszövetsége részéről Trencsényi László elnök.
Az 56-os Szabadságharcos Lovagrend részéről Dr. Horváth László Ferenc Nagymester.
Az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége részéről Csigás Zoltán elnök és Schrötter Tibor alelnök.
A GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány részéről Nagyné Pintér Jolán elnök.
Az 56-os Szövetség részéről vitéz lovag Máriássy György és Sipos István.
A Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, Hajdú-Bihar megyei Szervezete részéről Lánczi Lajos megyei elnök és Bakó József megyei elnökhelyettes.
Az ünnepség, mint minden hasonló alkalom, most is a Himnusszal kezdődött és a Szózattal fejeződött be.
A POFOSZ ezután ebéddel kedveskedett vendégeinek a híres Hortobágyi Csárdában.

(Lejegyezte Ámon Antal)

A hortobágyi Emlékkereszt felújítása a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., Nemzeti Együttműködési Alap és a Miniszterelnökség támogatásával jött létre


Ebben az évben is megtartották az augusztus 20-i ünnepi műsort Szent István király tiszteletére Tata városában.
Az ünnepség 17 órakor kezdődött a Szent Kereszt plébánia templomban. Az ünnepi szentmisét Havassy Bálint plébános mutatta be.
Nagyon szép bensőséges misén a templom megtelt! (A mai helyzet miatt természetesen az előírások betartása mellett.)
Michl József polgármester úr köszöntő beszédet mondott. A plébániáról a résztvevők a Kossuth térre mentek, ahol folytatódott az ünnepség. Az ökomenikus kenyéráldáson a katolikus plébános és a református lelkész áldotta meg a kenyeret. Az ünnepségen részt vett a MH. 25. Klapka György Lövészdandár zenekara Balázs Attila őrnagy vezényletével. A zenekar fergeteges előadását nagy tapssal köszöntük meg.
Az ünnepségen Michl József polgármester úrtól 8-an „Tata Városért” kitűntetést vehettek át.
Ezek után népviseletbe öltözött fiatal néptáncosok a jelenlevő közönségnek cipókat adtak, hogy mindenki kapjon a megáldott kenyérből.
Ezúton is szeretnénk megköszönni Tata város vezetőségének, hogy hosszú évek óta mindig színvonalas ünnepséggel, műsorral emlékeznek István királyunkra.

Budapest, 2020. szeptember 7.

                            
                                Komárom-Esztergom megyei POFOSZ részéről
                                Pozsonyiné Baksa Katalin
                                városi POFOSZ elnökA Komárom-Esztergom megyei POFOSZ vezetése minden évben ott van az ünnepségen. A képen Sinkó Ferenc megyei elnök és felesége, Paulokovics Lajos POFOSZ tag, Pozsonyiné Baksa Katalin Tata város POFOSZ elnöke és Hambuger József POFOSZ tag vett részt. A képen motoron ülő Szabó Sándor is ott volt. 
2020. 07.27. hétfő

  Idén is elhelyeztük a koszorúkat a Béke parkban és a XIV. Szent István lejtaknánál Sinkó Ferenccel, a Politikai Foglyok Szövetsége (POFOSZ) Komárom-Esztergom megyei elnökével, Pozsonyiné Baksa Katalinnal, a POFOSZ Tatabányai Alapszervezet elnökével, valamint Jonh Katalin és Kapcsok Péter képviselőkkel Kancz Csaba Kormánybiztos jelenlétében. A megemlékezés a Béla Király Köztéri Közösségi Házban kezdődött, ahol Jonh Katalin köszöntötte a megjelenteket, majd kötetlen, szívszorító emlékek felidézésével folytatódott az ünnepség. A közös imádság után a koszorúk elhelyezésére került sor.
Sajnos évről-évre egyre kevesebben vagyunk. A fiatalabb generációnak nagy felelőssége, hogy tovább vigyék az emlékezést, hiszen ha megbocsátani nem is lehet, de elfelejteni a múltat soha nem szabad!
Külön öröm, hogy itt a megyében vannak lelkes emberek, akik ezt a munkát végzik.
Ha már a tagságunk létszáma elfogy, a fiatalok fogják ezt a feladatot teljesen átvenni és megőrizni.


Koszorúzással emlékeztek meg a politikai foglyokról videót ide kattintva tudja megnézni

Forrás: Tatabányai Közösségi Televízió 
 


Virtuálisan elérhetővé vált az 1956. október 25-i Kossuth téri sortűz áldozatainak emlékhelye és a hozzá kapcsolódó kiállítás.
Az online tárlatvezetés során megtekinthető a Kossuth téren 1956. október 25-én lezajlott kegyetlen sortüzet és a hozzá vezető eseményeket megvilágító kiállítás, valamint az emlékezés helyeként kialakított rotunda.
A virtuális séta különlegessége, hogy a Kossuth téri események tanulmányozása nemcsak a föld alatti kiállítótérben lehetséges, hanem a téren is. Megtekinthetők azok a helyszínek (a szovjet T-54-es harckocsik, az államvédelmi egységek és a határőr alakulatok elhelyezkedése), ahonnan feltételezhetően sortüzet adtak le a téren összegyűlt fegyvertelen civilekre. A visszaemlékezések meghallgatása által pedig árnyaltabb kép kapható a tragédiáról.
 
Az Országgyűlési Múzeum In memoriam 1956. október 25. emlékhely és kiállítás virtuális tárlata itt tekinthető meg.

A Nemzeti Örökség Intézete a pandémiás veszélyhelyzetben törölte, illetve elhalasztotta a következő hónapokra tervezett kulturális programjait, köztük a Fiumei úti sírkertben, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben, valamint a Nemzeti Gyászparkban meghirdetett vezetett sétáit is. Annak érdekében azonban, hogy a sétákat kedvelők és a történelmi, kulturális kincseinket felfedezni vágyók továbbra is halljanak érdekes történeteket, a NÖRI az Intézet, illetve a Fiumei úti sírkert Facebook oldalán virtuális sétákat tesz közzé.
 
A "Maradj otthon és sétálj velünk!" című videós összeállításokban a NÖRI szakképzett idegenvezetői kalauzolják az érdeklődőket. A sírkerti mauzóleumokat, a Salgótarjáni utcai zsidó temetőt, a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhely egyedülálló síremlékművészeti alkotásait bemutató filmeket követően a sorozat következő állomásaként került sor a Nemzeti Gyászparkot bemutató rövidfilm közzétételére.

 
A rövidfilm itt tekinthető meg.
     
30 éves a Hajdú-Bihar megyei POFOSZ:2019. év eseményei

 

Időpont

Meghívót küldő

Esemény

2019.01.11.

Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

„A forradalom tanúi – 1956” előadás

2019.01.11.

HM

1943. évi „Doni áttörés” 76. évfordulója

2019.01.23.

Lengyel Intézet

Szalai Attila, Lengyel földön, emlékek, naplók c. kötet

2019.01.27.

NÖRI

Ady Endre halálának 100. évfordulójára megemlékezés

2019.01.29.

VERITAS

Antall József miniszterelnök halálának 25. évfordulója alkalmából megjelent kötetek

2019.01.30.

HM

HM Társadalmi Véleményező Munkacsoport

2019.02.13.

NÖRI

Budapest ostromának civil áldozatai emlékére 14. alkalommal rendezett megemlékezése

2019.02.15.

Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

„Halálra ítélve – Papi sorsok 56 után” kötet bemutatója

2019.02.19.

NÖRI

Fiumei úti sírkert nemzeti emlékhelyen lévő 57-es parcella bejárása


 

Időpont

Meghívót küldő

Esemény

2019.02.21.

POFOSZ

POFOSZ fennállásának 30 éves évfordulója

2019.02.22.

Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

A kommunista diktatúrák időszakában a Várbörtönben raboskodó és az itt kivégzett politikai elítéltek emléktáblánál tartandó megemlékezés

2019.02.22.

Császári Önkormányzat

Gere Sándor emléktábla avatás

2019.02.24.

XXII. kerületi Önkormányzat

Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából megemlékezés

2019.02.25.

Kistarcsa Önkormányzat

Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából megemlékezés

2019.02.25.

Hajdúnánás Önkormányzat

Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából megemlékezés

2019.02.25.

Magyarország Kormánya

Kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából megemlékezés

2019.03.07.

Lengyel Intézet

Ellenállás és hazaszeretet c. történelmi tanácskozás

2019.03.08.

HM

Hadtörténeti Kincstár

2019.03.10.

Pécsi L. Dániel

Rácz József Sándor kopjafa avatás


 

Időpont

Meghívót küldő

Esemény

2019.03.12.

Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes

1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából adományozott kitüntetések átadási ünnepsége

2019.03.13.

NÖRI

Kodolányi János születésének 120., halálának 50. évfordulója

2019.03.13.

Erzsébetváros Önkorm.

1848-49-es Forr. és Szab. harc 171 éves évfordulója alkalmából tartott rendezvény

2019.03.13.

IV. kerületi Önkormányzat

1848/49-es Forradalom és Szabadságharc hőseinek emlékére megrendezésre kerülő ünnepsége

2019.03.15.

HM

1848-49. évi Forr. és Szab. harc évfordulója alkalmából lobogó felvonás és tiszteletadás

2019.03.21.

FIDELITAS

Mansfeld Péter halálának 60. évfordulója alkalmából megemlékezés

2019.03.21.

POFOSZ

Országos Elnökségi

2019.03.22.

Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

„Hazáink- német és magyar kényszermigrációs sors a II. vh. utáni Magyarországon” c. előadás

2019.03.28.

Lengyel Intézet

A visszavett város, fotóriport Varsóról 1918-1939

2019.04.05.

HM

Társadalmi Véleményező Munkacsoport ülés

 

Időpont

Meghívót küldő

Esemény

2019.05.07.

Lengyel Nagykövetség

Május 3-i Alkotmány Napja alkalmából ünnepség

2019.05.08.

HM és PEK

Konzultáció Szabó István altábornagy részvételével

2019.05.08.

XIII. kerületi Önkormányzat

Vöröskereszt világnapja alkalmából tartandó koszorúzási ünnepség

2019.05.10.

Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

„Vörös és fehér uralom hátországa – 1919 vidéken”

2019.05.14.

POFOSZ

Tisztújító küldöttgyűlés

2019.05.17.

NÖRI

Klapka György halálának 127. évfordulója és sírjának felújítása alkalmából tartandó megemlékezés

2019.05.20.

HM

Magyar Honvédelem Napja alkalmából rendezett ünnepség

2019.05.21.

HM

Magyar Honvédelem Napja, Budavár visszavívásának 170. évfordulója alkalmából szervezett ünnepi programsorozat

2019.05.26.

Magyarország Kormánya

Magyar hősök emlékünnepe

2019.06.04.

XXII. kerületi Önkormányzat

Nemzeti összetartozás napja

 


 

 

Időpont

Meghívót küldő

Esemény

2019.06.16.

Magyarország Kormánya

Nagy Imre és mártírtársai újratemetésének 30. évfordulója

2019.06.22.

POFOSZ Kitelepített tagozat

Budapesti Kitelepítések 68. évfordulója

2019.06.28.

 

Lengyel Intézet

Romek Stralkowski és Mansfeld Péter emléktáblájánál megemlékezés

2019.06.28.

Békéscsaba Mjv. Önkormányzata

Kuláküldözés áldozatainak emléknapja

2019.07.03.

POFOSZ

Országos Elnökségi

2019.07.11.

IV. kerületi Önkormányzat

II. Világháború idején elhurcolt áldozatok tiszteletére rendezendő megemlékezése

2019.08.02-04-.

Inter-Asso

Inter-Asso Kongresszus

2019.08.28.

HM

HM Társadalmi Véleményező Munkacsoport

2019.09.05.

Lengyel Intézet

Tadeusz Rolke, a pillanat művésze c. kiállítás

2019.09.06.

Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet

„Tíz évszázad magyar emlékei Bajorországban” c. (Kucsera János) c. kötet bemutatása


 

Időpont

Meghívót küldő

Esemény

2018.09.21.

Recski Szövetség Egyesület

Recski Szövetség Egyesület megalapításának 30. évfordulója alk. tartandó megemlékezés

2019.10.04.

VII. ker. Önkorm.

Megemlékezés az aradi vértanúk kivégzésének 170. évfordulóján

2019.10.06.

HM

Aradi vértanúk emléknapja, zászló felvonás

2019.10.06.

V. kerület Önkormányzat

Megemlékezés az aradi vértanúk és gróf Batthyány Lajos kivégzésének évfordulójára

2019.10.21.

1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége

1956-os Forradalom és Szabadságharc 63. évfordulójának emlékünnepségére

2019.10.22.

HM

A társadalmi szervezetek által elismerésre javasoltak részére rendezendő ünnepség

2019.10.22.

VII. kerületi Önkormányzat

1956-os Forradalom és Szabadságharc alkalmából tartott koszorúzó ünnepség

2019.10.22.

Magyarország Kormánya

1956-os Forradalom és Szabadságharc 63. évfordulójának emlékünnepségére


 

Időpont

Meghívót küldő

Esemény

2019.10.22.

Magyarország Kormánya

Katonai tiszteletadással történő zászló felvonás

2019.10.23.

Kistarcsa Önkormányzat

1956-os Forradalom és Szabadságharc évfordulójának megemlékezése

2019.10.23.

XXII. ker. Önkormányzat

Megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharcról, a nemzet hőseiről

2018.10.23.

XV. ker. Önkorm.

Megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 63. évfordulójáról

2019.10.23.

XIV. kerületi Önkormányzat

1956-os Forradalom és Szabadságharc tiszteletére rendezett megemlékezés

2019.10.25.

Országgyűlés Elnöke

Kossuth téri sortűzről és annak áldozatairól megemlékezése

2019.10.26.

Bárdosi Ferenc (Attila Hotel)

II. Rákóczi Ferenc konferencia

2019.10.27.

XXII. ker. Önkormányzat

Őrtűzgyújtás a dombon és a székely autonómiatörekvések melletti kiállás


 

Időpont

Meghívót küldő

Esemény

2019.10.28.

POFOSZ

Központi ünnepség és megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 63. évfordulója és a POFOSZ fennállásának 30. évfordulója alkalmából

2019.10.31.

Országgyűlés elnöke

Nemzeti Vértanúk emlékművének újraavatási ünnepsége

2019.11.03.

Tököli Önkormányzat

Megemlékezés Tökölön

2019.11.04.

HM

Juta-dombi összecsapás és az 1956. évi Forradalom és Szabadságharcot követő megtorlás

2019.11.04.

NÖRI

Nemzeti Gyásznap alkalmából tartandó megemlékezés és koszorúzás

2019.11.04.

HM

Nemzeti Gyásznap alkalmából Magyarország lobogójának felvonása

2019.11.05.

POFOSZ XIV. kerületi Szerv., Hagyományörzők

Megemlékezés a Fiumei úti temetőben

2019.11.06.

Lengyel Intézet

Fogadás

2019.11.07.

PEK

Megemlékezés, emlékérmek átadása

 

 

 

Időpont

Meghívót küldő

Esemény

2019.11.15.

NÖRI

Nemzeti Emlékezet Konferencia

2019.11.20.

NÖRI

„A vezérlő fejedelem emlékezete” c. konferencia

2019.11.24.

Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány

Gulag Emlékműnél megemlékezés

2019.11.25.

Magyarország Kormánya

Szovjetúnióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja

2019.11.26.

56-os Szövetség

Megemlékezés és ünnepség

2019.12.07.

POFOSZ

Horváth János emléktábla avatás

2019.12.10.

POFOSZ

Országos Elnökségi

2019 évi Nagykanizsai POFOSZ eseménynaptár.

Február. 06. POFOSZ taggyűlés, Nagykanizsa. Jelenvolt: Nagy Ottó elnök + 7 fő tag.
Február. 11. Megyei POFOSZ taggyűlés. Jelenvolt: Nagykanizsáról, Nagy Ottó elnök.
Február. 21. POFOSZ 30 éves évforduló ünnepség Bp, MOM központ. Jv: Nagy Ottó, elnök.
Február. 25. Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja. Nk. Jv: Nagy Ottó, elnök.
Március. 06. POFOSZ taggyűlés, Nagykanizsa. Jelenvolt: Nagy Ottó elnök + 5 fő tag.
Március. 11. Megyei POFOSZ taggyűlés. Jelenvolt: Nagykanizsáról, Nagy Ottó elnök.
Március. 15. Nagykanizsa. Emlékezés a 48” forradalom és szabadságharc, 171 évfordulójára, koszorúzás, emlék műsor. Jelenvolt: Nagy Ottó elnök + 3 fő tag.
Március, 21. Budapest, POFOSZ, Országos elnökségi értekezlet. Részt vett: Nagy Ottó, az elnökség tagja.
Április.   03. POFOSZ taggyűlés, Nagykanizsa. Jelenvolt: Nagy Ottó elnök + 4 fő tag.
Április.   08. Megyei POFOSZ taggyűlés. Jelenvolt: Nagykanizsáról, Nagy Ottó elnök.
Április.  26.  Nagykanizsa MJV. 25.Városnapi Ünnepi közgyűlése. POFOS Z-t képviselte: Nagy Ottó elnök.
Április.  29. vitéz, Dávid Zoltán bajtárs, temetése, Nagykanizsán. Elnöki búcsúztatót mond, v. Kiss Bódog Zoltán megyei elnök, jelenvolt 6 fő, POFOSZ tag.
Május. 14. Budapest, Országos Küldött Gyűlés. Jelenvolt: Nagykanizsáról, Nagy Ottó elnök.
Június. 02. Nagykanizsa, Hősök Napja megemlékezés, koszorúzás. Jelen volt: v. Nagy Ottó. elnök.
Június. 04. Nagykanizsa, Nemzeti Összetartozás Napja. megemlékezés, koszorúzás. Jelen volt: v. Nagy Ottó. elnök.
Június. 15. Megemlékezés és koszorúzás. Nagykanizsai vasút állomás emléktábla, a Nagykanizsa és környékéről elhurcolt családokról. Jelen volt: v. Nagy Ottó elnök 1 fő POFOSZ- tag.
Június. 15. Megemlékezés Nagy Imre és mártírtársai kivégzéséről, mécses gyújtás. Nagykanizsa 56’ Emlékkert. Jelen volt: v. Nagy Ottó elnök 1 fő POFOSZ- tag.
Augusztus. 20. Nemzeti Ünnep. Zászló felvonás-megemlékezés, Nk. Erzsébet tér. Jelenvolt: Nagy Ottó elnök + 2 fő tag.
Szeptember. 09. Megyei POFOSZ taggyűlés. Jelenvolt: Nagykanizsáról, Nagy Ottó elnök.
Szeptember. 20. A nyugati lengyel hadseregbe 1939-1941 között Magyarországon át evakuált tisztek és katonák emlékhelyének avatása, koszorúzás. Nagykanizsa. POFOS Z-t képviselte: Nagy Ottó elnök
Október. 02. POFOSZ taggyűlés, Nagykanizsa. Jelenvolt: Nagy Ottó elnök + 5 fő tag.
Október. 04. Ünnepi Emlékműsor az Aradi Vértanuk tiszteletére. Nk. Aradi udvar. Koszorúzott: Nagy Ottó elnök + 1 fő POFOSZ tag.
Október. 14. Megyei POFOSZ taggyűlés. Jelenvolt: Nagykanizsáról, Nagy Ottó elnök.
Október. 22. Megemlékezés és koszorúzás, Ungor Károly 56’-os áldozat Emléktáblájánál. Jelenvolt: Nagy Ottó elnök + 2 fő tag
Október. 22. 56’ Wittner Mária szemével, Zalaegerszeg POFOSZ megemlékezés. Jelenvolt Nagykanizsáról: Nagy Ottó elnök + 2 fő POFOSZ- tag.
Október. 23. Nagykanizsa, Ünnepélyes Zászlófelvonás, koszorúzás 56’-emlékkert. Emlékműsor az 56’-os forradalom és szabadságharc 63-dik évfordulója tiszteletére. Jelen volt: Nagy Ottó + 5 fő POFOSZ- tag
Október. 28. Budapest. Ünnepi műsor és megemlékezés 1956 63-dik valamint a POFOSZ megalakulásának 30-dik évfordulójáról. Jelenvolt Nagykanizsáról: Nagy Ottó elnök.
November. 02. Nagykanizsa. Mécses gyújtás 56’-os Áldozatokért a kopjafánál. Nagy Ottó elnök
November. 04. Nemzeti Gyásznap, Nagykanizsa. Mécses gyújtás 56’-os Emlékkertben. Nagy Ottó elnök.
November. 11. Megyei POFOSZ taggyűlés. Jelenvolt: Nagykanizsáról, Nagy Ottó elnök.
November. 29. Utazás Kaposhomokra, Somogy Megyei POFOSZ-szal, kapcsolat felvétel, iratok átvétele, Nagy Ottó elnök..
December. 04. Budapest POFOSZ központ, az Országos Elnökség Eseti Bizottságának elnökeként részvétel a bizottsági ülésen.
December. 09. Megyei POFOSZ taggyűlés. Jelenvolt: Nagykanizsáról, Nagy Ottó elnök.
December. 10. Budapest, POFOSZ, Országos elnökségi értekezlet. Részt vett: Nagy Ottó, az elnökség tagja.

Nagykanizsa. 2020-01-07.

Nagy Ottó.
Nk. Mj. POFOSZ elnöke.POFOSZ Zala megyei Szervezete 2019. évi Eseménynaptára:

I.04.   Zalaegerszeg        MJ Város polgármestere                         Új Évi fogadása  meghívottként részt vett megyei elnök  ( m.e )
I.05.   Zalaegerszeg        Evangélikus Egyházközség                     Új Esztendő köszöntése  részt vett : m. e
I.14.   Zalaegerszeg        Hősök Kertje                                             A Doni Áttörés Napja       koszorúzás: részt vett: m.e  + 2 fő
I.16.   Zalaegerszeg        Keresztúri Dezső Művelődési Központ  " Tovaris Konyec" Orosz István grafikus kiállítás megnyitó : részt vett m.e  + 1 fő
I.20.   Zalaegerszeg        Hevesi Sándor Színház                            Sajtó- Fotó Kiállítás megnyitó       részt vett: m.e  + 1 fő
I.24.   Zalaegerszeg        Megyei Könyvtár                                       Bence Lajos  szlovéniai - magyar költővel találkozás részt vett :  m. e

II.06.  Zalaegerszeg         Városi Hangverseny és Kiállító Terem      Vass Albert  Emlékest   meghívottként részt vett: m.e
II.11.  Zalaegerszeg          POFOSZ megyei iroda                             Tisztújító közgyűlés      részt vett : 22 fő
II.13   Zalaegerszeg          POFOSZ megyei iroda                             Kvártély Ház program keretében a POFOSZ iroda felújítás, helyszíni bejárása  részt vett : m.e
II.21.  Budapest                 MOM Székház                                         POFOSZ megalakulásának 30. évforduló ünnepi rendezvény    részt vett: m.e  + 4 fő küldött
II.22.  Zalaegerszeg          Városi Hangverseny és Kiállító Terem     Rendszerváltozás - spontán privatizáció :dr. Bencze Ilona előadása részt vett : m. e  + 1 fő
II.25.  Zalaegerszeg         1./ Csány László Közgazdasági Szakközépiskola  A kommunizmus áldozatai címmel történelem óra Felkért ea : Kiss Bódog Zoltán m.e
                                         2./MjV önkormányzat rendezvénye         Gúlág emlékmű koszorúzás részt vett : m.e + 3 fő

III.11. Zalaegerszeg           POFOSZ iroda megyei Szervezet          tagyülése  részt vett : m.e  + 7 fő
III.15. Zalaegerszeg           Csány László tér Március 15.-i városi ünnepségen koszorúzás részt vett :m.e  + 4 fő
III.16 Zalaegerszeg            MJV Önkormányzat                             " Zászló Ünnepe" rendezvényen koszoruzás : részt vett : m.e  + 2 fő
III.21. Budapest                  POFOSZ Székház                                Országos elnökségi ülés  részt vett : m.e  + 3 fő
III.27. Zalaegerszeg           MJV és Rákóczi Szövetség  közös rendezvénye  megemlékezés : Rákóczi Ferenc Fejedelemről  koszorúzás : részt vett : m.e  + 3 fő
III.29. Zalaegerszeg           Evangélikus Egyházközség                  " Migráció és Egyház Politika " címmel dr. Fischl Vilmos előadása  meghívottként részt vett : m.e

IV.04. Zalabaksa község  " Üzennek a kövek" Kiállítás és fogadás   meghívottként köszöntőt mondott : m.e
IV.06. Gellénháza               Művelődési Központ " 30. Éves a Vajda József Népdal Kör " rendezvényen meghívottként köszöntőt mondott : m.e
IV.08. Zalaegerszeg           POFOSZ iroda  megyei taggyűlés : részt vett: m.e  + 7 fő
IV.11. Zalaegerszeg            MJV Költészet Napja rendezvény  Vass Albert szobrának megkoszorúzása  részt vett : m.e  + 2 fő
IV.12. Budapest                  Nemzeti Emlékhely  298. Parcella kommunizmus áldozatának emlékhelyén koszorúzás  részt vett : m.e  + 17 fő
IV.29. Nagykanizsa            Köztemető v.Dávid Zoltán tagtársunk temetése részt vett : m.3  + 4 fő
IV.29. Zalaegerszeg           Városi Hangverseny és Kiállító Terem : dr. Surján László előadása  részt vett: m.e  + 1 fő

V. 01.  Zalacséb                Községi Emlékpark  Boldog Brenner János mártír lelkész szobrának avatása felkért avató: Székely János megyés püspök és Kiss Bódog Zoltán m.e
V. 09.  Zalaegerszeg         Városi Hangverseny és Kiállító Terem   MJV rendezvény  Hollik István kormány szóvivő  előadása  részt vett : m.e  + 1 fő
V. 13.  Zalaegerszeg         POFOSZ iroda  megyei taggyűlés  a POFOSZ  országos tisztújítás előkészítéséről beszámoló : részt vett : m.e  + 10 fő
V. 14.  Budapest                MOM Székház  POFOSZ Országos Tisztújító Közgyűlés   részt vett : m.e  + 4 fő küldött
V. 18.  Nagykanizsa           Vitézi Rend Állomány Ülés  részt vett : m.e  + 2 fő
V. 24.  Pápa                       A magyar katonai ejtőernyőzés megalakulásának 80. évfordulója meghívottként részt vett : m.e  + 1 fő
V. 26.  Zalaegerszeg         MJV rendezvénye  " Hősök Napja "   koszorúzott : Csabai Hugó  + 2 fő
V. 26.  Kéthely                   Városi köztemető   " Hősök Napja "  rendezvény    felkért ünnepi szónok : Kiss Bódog Zoltán m.e  + 1 fő

VI.02.  Zalaegerszeg         MJV rendezvény    Holocaust  75. évfordulója   részt vett és koszorúzott : m.e  + 1fő
VI.04.  Zalaegerszeg         MJV rendezvénye  Trianon - Összetartozás Napja  részt vett : m.e  + 3fő
VI.11.  Zalaegerszeg         POFOSZ iroda  megyei taggyűlés  részt vett : m.e  + 7 fő
VI.18.  Zalaegerszeg         POFOSZ iroda  a beruházó képviselőjével  betöréses lopás helyszínelése és intézkedés megtétele részt vett : m.e  + 4 fő

VII.03. Budapest               POFOSZ székház Országos Elnökségi Ülés  részt vett : m.e  + 3 fő
VII:06. Zalaegerszeg        Rákóczi Szövetség  által szervezett : " A Pozsonyi Csata "  évfordulós megemlékezésen koszorúzás  részt vett : m.e  + 2 fő
VII.10. Bagod                    Községi köztemető  ifj. József János  tagtársunk temetésén búcsúztatás és koszorúzás  részt vett : m.e  + 1 fő

VIII.20. Zalaegerszeg       MJV  Augusztus 20. Alkotmány ünnepi rendezvényen koszorúzás  részt vett : m.e  + 2 fő

IX. 09. Zalaegerszeg        POFOSZ iroda  megyei taggyűlés és értekezlet az 56-s megyei Hagyományőrző Szervezet  közös ülése az 56-s 63. évforduló ünnep szervezése
IX. 19. Zalaegerszeg        MJV Önkormányzat tanácsterme egyeztető tárgyalás az október 22.-i rendezvény szereplőivel : egyházak képviselői, Göcsej Múzeum,
                                         Városi Hangverseny és Kiállító Terem, Kvártélyház Kft, MJV Önkormányzat képviselőivel
IX. 20. Zalavár                 ZMVJ Önkormányzat " Zala megye Napja "  rendezvény  meghívottként részt vett : Csabai Hugó
IX. 24, Zalaegerszeg        Az október 22.-i ünnepi rendezvény szervezése  zalai sajtó orgánumok ( 6 szerkesztőség) Zalaegerszeg TV képviselőivel részt vett : m.e  + 8 fő
IX. 27. Zalaegerszeg        Magyar Olajipari Múzeum  Országos Jubileumi rendezvény meghívottként részt vett : m.e  + 1 fő

X. 06.  Zalaegerszeg        MJV  Csányi tér Aradi Vértanúk megemlékező városi ünnepén  koszorúzás  részt vett : m.e  + 3 fő
X. 12.  Budapest              Terror Háza,  és a Nemzeti Emlékhely meglátogatása és koszorúzás ( 301, 298 -s parcellák) az 56-s Zalai Hagyományőrző Egyesület által szervezett                                             autóbuszos utazáson a Zala megyei POFOSZ tagokkal részt vett : m.e  + összesen 18 fő
X. 14. Zalaegerszeg        POFOSZ iroda megyei taggyűlés az október 22.-i rendezvény szervezése részt vett : m.e  + 11 fő
X. 22. Zalaegerszeg         az 56-s Forradalom és Szabadságharc 63. évfordulójának megünneplése : MJV - POFOSZ_- 56-s Hagyományőrző Szervezet közös rendezvénye
                                         első helyszín: Kommunizmus Áldozatainak Emlék Múzeuma : Wittner Mária látogatása tárlatvezetéssel és megemlékező előadása
                                         a Múzeum megáldása : katolikus, evangélikus, református egyház részéről
                                         második helyszín: Városi Hangverseny és Kiállító Terem megemlékező Gála műsor Kiss Bódog Zoltán m.e  köszöntőjével és narrációjával :
                                         1./ Wittner Mária,  és  Kiss Bódog Zoltán m.e  ünnepi beszéde,
                                         2./ Énekmondó Együttes : Nagy Gáspár  " Október végi Tiszta Lángok "  Zenés Oratórium előadása a Zrinyi Miklós Gimnázium Kórusának                                                               közreműködésével  a 400 fős teltházas rendezvényen Szalai Zoltán a POFOSZ Budapest Szervezet elnöke és D.Szűcs Lászlóné a POFOSZ
                                         Országos alelnöke is részt vett
X. 23. Pacsa város           56-s  Forradalom és Szabadságharc ünnepi megemlékezése  felkért ünnepi szónok : Kiss Bódog Zoltán m.e  polgármesteri fogadás és koszorúzás
X. 23. Zalaigrice község   56-s Forradalom és Szabadságharc ünnepi rendezvénye  felkért szónok : Kiss Bódog Zoltán m.e  polgármesteri fogadás és koszorúzás
X. 24. Zalaegerszeg          Zalaegerszeg Városi Televízió  Stúdió beszélgetés Kiss Bódog Zoltánnal az 56-s Forradalom és Szabadságharc témaköréről és Wittner Mária                                                        látogatásáról
X. 26. Zalaegerszeg          Kölcsey Ferenc Gimnázium  FIDESZ-KDMP Frakció Önkormányzati választást értékelő rendezvénye. Meghívottként részt vett : Kiss Bódog Zoltán m.e
X. 29. Budapest               MOM Székház POFOSZ Országos Gyűlés  a szervezet megalakulásának 30. évfordulójának ünnepi rendezvénye részt vett : m.e  + 3 fő

XI.04. Zalaegerszeg        az 56-s Hagyományőrző Egyesület szervezésében a  Forradalom Mártírjainak emlékére mécses és gyertyagyújtás az 56-s Emlékműnél
                                        részt vett : m.e   +6 fő
XI.10 Zalaegerszeg         Luther Márton Emlékmű  Reformáció ünnepén koszorúzás részt vett : m.e  + 1 fő
XI.11. Zalaegerszeg        POFOSZ iroda megyei Szervezet taggyűlése  részt vett : m.e  + 7 fő
XI.14. Zalaegerszeg        Megyei Önkormányzat díszterme  " Hazatalálás Szabadegyetem " előadás sorozat  részt vett : m.e  + 1 fő
XI.15. Zalaegerszeg        Az Énekmondó Együttes megalakulásának jubileumi rendezvénye  meghívottként részt vett : m.e  + 1 fő
XI.18. Zalaegerszeg        Dísz tér Zrinyi Miklós költő és hadvezér évfordulós városi ünnepi megemlékezésén  rész vett és koszorúzott : m.e  + 3 fő
XI.20. Zalaegerszeg        Keresztúri Dezső Művelődési Központ  az " ÁVH megalakulása és működése 1956-ig a Terror Háza előadás sorozata részt vett : m.e  + 1 fő
XI.21. Zalaegerszeg       Megyei Önkormányzat díszterme  " Hazatalálás Szabadegyetem " előadás sorozat  részt vett : m.e  + 1 fő
XI.29. Zalaegerszeg       Magyar Olajipari Múzeum  Trianon az Olajiparban című kiállítás előkészítésében és megnyítóján  részt vett : m.e  + 2fő

XII.09.Zalaegerszeg        POFOSZ iroda megyei évzáró taggyűlés elnöki beszámolóval  részt vett : m.e  + 8 fő
XII.10. Budapest              POFOSZ Országos Központ Országos Elnökségi Ülés  évzáró rendezvény  részt vett : m.e  + 3 fő
XII.10. Zalaegerszeg       Keresztúri Dezső Művelődési Központ  az  " ÁVH működése különös tekintettel zalai történetére " előadás  részt vett : m.e
XII.16. Zalaegerszeg       Városi Hangverseny és Kiállító Terem  " 30 éve Szabadon "  a Terror Háza  rendezvénye részt vett : m.e  + 1 fő

A Nagykanizsa MJV rendezvény Naptár eseményeiről Nagy Ottó külön tájékoztatást nyújt.

Zalaegerszeg, 2019. december 29.
                                                                                         
                                                                                                                                            Kiss Bódog Zoltán megyei elnök
                                                                                 

 


2018. év eseményei

Időpont
 Meghívót küldő
Esemény
2018.01.12.
HM
A magyar királyi 2. honvéd hadsereg Don menti csatái áldozatainak emlékére az 1943. évi „Doni áttörés” 75. évfordulója
 2018.01.19. Magyar Vidék Országos 56-os SzervezetDrucza Attila által írt kötetének előadással egybekötött veszprémi bemutatója
 2018.01.30. HMGörgey Artúr lovasszobrának megkoszorúzása
 2018.02.07. HM
Kapuvár Város Önkorm.
I. Világháborúban életüket vesztett magyar katonák felújított hadisírjainak ünnepélyes átadása
 2018.02.13. NÖRIBudapest ostromának civil áldozatai emlékére 14. alkalommal rendezett megemlékezése
 2018.02.13.HM
I. ker. Önkorm.
1945. évi budapesti harcokban hősi halált halt katonák és polgári áldozatok tiszteletére megemlékezés
 2018.02.15.Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet
„Mindig Velem” c. interjúkötet dedikálása Dr. Beer Miklós püspök úr által
 2018.02.21.HM
170 éves Magyar Honvédség programsorozat megnyitó ünnepsége és gálaestje
 2018.02.23.
Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet
A Várbörtönben raboskodó és az itt kivégzett politikai elítéltek emlékére állított emléktábla avatása
2018.02.27-28.
Inter-Asso
Inter-Asso Pozsony
 2018.03.12. HMMárcius 15-e alkalmából rendezendő központi ünnepség
 2018.03.14. Erzsébetváros Önkorm.1848-49-es Forr. és Szab. harc 170 éves évfordulója alkalmából tartott rendezvény
 2018.03.15. HM1848-49. évi Forr. és Szab. harc évfordulója alkalmából lobogó felvonás és tiszteletadás
 2018.03.27. HMI. világháborúban életüket vesztett magyar katonák felújított hadisírjainak átadása
 2018.04.06.NÖRI
„Egy csata ….. és emlékezete” előadás
 2018.04.11.NÖRIKöltészet napja (József A. sírja)
2018.04.13.
NÖRI
Fenyvesi Csaba születésének 75. évfordulója
2018.04.24.
POFOSZ XIV. ker. Szervezete
Franyó Ferencre, Vasvári Vilmosra és Szécsi Istvánra emlékezés
2018.04.27.
NÖRI
Alpár Ignác halálának 90. évfordulója
2018.05.08.
 POFOSZKüldöttgyűlés
2018.05.15.
HM
Magyar Honvédelem Napja alkalmából rendezett ünnepség
2018.05.16.HM
Magyar Honvédség 170 éves évfordulója alkalmából rendezett emlékkonferencia
 2018.05.17.HMBudavár visszavívásának 169. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség
2018.05.18.
HMGörgey Artúr sírjánál koszorúzás katonai tiszteletadással
2018.05.26.
NÖRIMuhi emlékmű felújítása alkalmából tartandó ünnepség
 2018.05.26.II. ker. Önkormányzat
Hősök Napján tartandó megemlékezés
2018.06.24-27.
Inter-Asso
Inter-Asso kongresszus
2018.08.20.
Magyarország Kormánya
Kossuth téren zászlófelvonás
 2018.08.23.Magyarország Kormánya
Totalitárius Diktatúrák Európai Emléknapja
 2018.09.07.HM
HM Társadalmi Véleményező Munkacsoport ülés
2018.09.11.
NÖRI
Pető András születésének 125. évfordulója
2018.09.15.Recski Szövetség Egyesület
Recski kényszermunkatábor bezárásának 65. évfordulója
2018.09.19.
HM
dr. Boross Péter Miniszterelnök Úr részére történő elismerés átadása
2018.09.28.
PEK
Koszorúzás a MEMENTO emlékműnél
 2018.10.05.Magyarország Kormánya
Batthyhány-örökmécsesnél koszorúzás
 2018.10.05.VII. ker. Önkorm.
Megemlékezés az aradi vértanúk kivégzésének 169. évfordulóján
 2018.10.06.HM
Aradi vértanúk emléknapja, zászló felvonás
 2018.10.18. HMTársadalmi szervezetek által elismerésre javasoltak részére rendezendő ünnepség
 2018.10.19.Szent István Király Zeneműv. Szakgimnázium
Ünnepi megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc évfordulója alkalmából
2018.10.19.
XI. ker. Önkormányzat
SZIOK
Megemlékezés és koszorúzás a Szent Imre Egyetemi Kórházban
2018.10.21.
CSEMADOK
1956-os Forradalom kitörésének 62. évfordulója
2018.10.22.
Mo. Kormánya
NÖRI
Szab.Harc. Alap.
Közös koszorúzási ünnepség az 1956-os Műegyetemi Emlékműnél
Fáklyás felvonulás
 2018.10.23.Magyarország Kormánya
Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonása
 2018.10.23.XVII. ker. Önkorm.
Koszorúzással egybekötött megemlékezés
 2018.10.23. XXII. ker. ÖnkormányzatMegemlékezés az 1956-os Forradalomról és Szabadságharcról, a nemzet hőseiről
2018.10.23.-11-04.XV. ker. Önkorm.
Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 62. évfordulójáról programsorozat
 2018.10.23.Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet
Ünnepi megemlékezések az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 62. évfordulóján
 2018.10.23.-2018.11.04.XV. ker. Önkormányzat
1956-os Forradalom és Szabadságharc 62. évfordulójáról programsorozat
2018.10.24.POFOSZ
Központi ünnepség és megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 62. évfordulója alkalmából
2018.10.30.HM
Megemlékezés a hazánk földjén elesett magyar és más nemzetiségű katonák emlékére
2018.11.02.
XXII. ker. POFOSZ
Megemlékezés az 1956-os mártírjainkról
2018.11.03.
Tököl város Önkorm.
Megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szab. harcról és Maléter Pál honvédelmi miniszterről
2018.11.04.
Óbuda-Békásmegyer Önkorm.
1956-os Forradalom és Szabadságharc 62. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés
2018.11.04.
Magyarország Kormánya
Nemzeti Gyász Emléknapja
Fónay Jenő emléktáblájának leleplezése és koszorúzás
2018.11.04.HM, XXIII. ker. Önkormányzat
Megemlékezés a Juta-dombi összecsapás katonamártírjainak emlékére
2018.11.05.
Nemzeti Fórum Egyesület, HM Magyar orvos hősi halottak emlékművénél megemlékezés
Magyar orvos hősi halottak emlékművénél megemlékezés
2018.11.06.NÖRI
Revisnyei Reviczky Imre posztumusz vezérőrnagy szoboravató ünnepsége
2018.11.09.-2018.11.12. Poznani utazás a lengyel centenáriumi ünnepségre
2018.11.10.
XIII. ker. Önkormányzat
I. és II. vh. katona és civil áldozatainak emléket állító „Világháborús Emlékmű” leleplező és átadó ünnepsége
2018.11.11.NÖRI
I. világháború magyar hőseinek emlékére állított emlékmű avató ünnepsége
2018.11.15. Lengyel IntézetA lengyel propaganda plakátok 1918-1939. a lubini Állami Levéltár gyűjteményéből kiállításának megnyitója
2018.11.15. NÖRIWekerle Sándor születésének 170. évfordulója
2018.11.20. Gulágokban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére AlapítványSzabadság helyett erőszak
Magyar női sorsok 1944/1945-ben c. konferencia
2018.11.21.NÖRI
XVII. Országos Kegyelet és Emlékezet Konferencia
2018.11.23. Pécs Mjv. Önkorm.Szovjetunióban elhurcolt áldozatok emlékére tartandó megemlékezés
2018.11.24. SZORAKÉSZMegemlékezés a szovjet megszállás áldozatainak emlékművénél
2018.11.25. Magyarország KormányaA Szovjetunóba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapja alkalmából tartandó megemlékezés
2018.12.03. Lengyel Intézet, Lengyel Közt. NagykövetségFüggetlenség vértanúja c. megemlékezés
2018.12.05. NÖRIRECSK című időszaki kiállításának megnyitója
2018.12.11. VERITAS„Küldetés és Szolgálat” emlékkonferencia
2018.12.12. NÖRIAntall József halálának 25. évfordulója
2018.12.14. Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet„Friedrich István- 100 éve történt az őszirózsás forradalom” c. könyv bemutatója


A POFOSZ Zala megyei Szervezete 2018.évi eseménynaptára

I.5. Zalaegerszeg MJV Új Évi Fogadásán meghívottként vettünk részt 1 fő + elnök
I.6. Zalaszentgrót város Híró István tagtársunk temetésén elnökünk búcsúztatta a család kérésére, és koszorúztunk 2 fő + elnök
I.12. Zalaegerszeg Mayar Honvédség KIEG Parancsnokság rendezvényén:
14.oo órakor : DONI Áttörés zalai honvéd hősökre emlékeztünk 1 fő + elnök
17.oo órakor : Zalaegerszeg Hősök Kertjében koszorúztunk 4 fő + elnök
I.22. Zalaegerszeg MJV Önkormányzatán Tolvaj Márta polgármester hely. asszonnyal a 2018. évi program egyeztetés 1 fő + elnök
I.29. Lenti város Sárdi Ferenc Gulág-rab temetésén koszorúztunk 1 fő + elnök
II.12. Zalaegerszeg POFOSZ Zala megyei Szervezet soros ülése
II.14. Tormafölde Helyi Önkormányzattal program egyeztetés: részt vett az elnök
II.15. Budapest POFOSZ országos értekezlet 2 fő + elnök
II.23. Zalaegerszeg MJV rendezvény Gulág emlékmű koszorúzás 3 fő + elnök
18 órakor AVO Börtönmúzeum megemlékezés
II.25. Zalaegerszeg MJV Kommunizmus Áldozatainak Napja, koszorúzás 2 fő
III.2. Zalaegerszeg MJV Megyei Értéktár Konferencia, meghívottként részt vett : elnök
III.8. Zalaegerszeg "Kovács Károly Kollégium" előadás sorozat :Raffai Ernő előadásán vettünk részt: 2 fő + elnök
III.12 Zalaegerszeg POFOSZ Zala megyei Szervezet soros ülése
III.14 Tormafölde Önkormányzat Március 15-i rendezvényén emléktábla avatás és koszorúzáson felkért avató :Kiss Bódog Zoltán elnök
III.15. Zalaegerszeg MJV Rendezvényén vettünk részt és koszorúztunk 2 fő
IV.9. Zalaegerszeg POFOSZ Zala megyei Szervezet soros ülése
IV.12. Budapest 309.parcella, Rákoskeresztúr koszorúzás : részt vett : elnök
IV.14. Zalaegerszeg Megyei Önkormányzat Szent Korona Tan című Konferencián vettünk részt 1 fő + elnők
V.8. Budapest POFOSZ Országos Küldött értekezlet 2 fő + elnök
V.14. Zalaegerszeg POFOSZ Zala megyei Szervezet soros összejövetele
V.27. Zalaegerszeg MJV Hősök Napja Közös rendezvényen vettünk részt 2 fő ! elnök
V.30. Zalaegerszeg Olajipari Múzeum 1956. az olajiparban rendezvényén koszorúztunk 2 fő + elnök
VI.3. Zalaegerszeg Trianoni Emlékmű megemlékezés és koszorúzás 4 fő + elnök
VI.11. Zalaegerszeg POFOSZ Zala megyei Szervezet Soros összejövetele
VI.13 Zalaegerszeg MJV Díszterme: az I. világháború zalai áldozatai előadás sorozat, és könyvbemutató ! Meghívottként részt vett az elnök
VI.19. Zalaegerszeg MJV Önkormányzat Deák Ferenc terem Előadás sorozat : részt vett az elnök
VII.7. Zalaegerszeg A pozsonyi csata évfordulóján közös megemlékezés és koszorúzás 2 fő + elnök
VIII.20. Zalaegerszeg MJV Aug.20.-i rendezvényén koszorúztunk 2 fő
IX.10 Zalaegerszeg POFOSZ Zala megyei Szervezet soros összejövetele
IX.22. Zalavár község " Zala megye napja" Zala megyei Önkormányzat rendezvényén koszorúztunk elnök
X.3. Zalaegerszeg MJV " Zalaegerszeg TV " munkatársaival program egeztetés elnök
X.8. Zalaegerszeg POFOSZ Zala megyei Szervezet soros összejövetele
X.9. Bak , Zalaháshágy helyi önkormányzatokkal 1956-os rendezvények szervezése elnök
X.11. Zalaegerszeg Zalaegerszeg TV Filmfelvétel és stúdió beszélgetés a kitelepített Molnár Család története
részt vett: Kiss Bódog Zoltán és a Molnár Család képviselője
X.17 Budapest ELTE Díszterme: " A katonai ejtőernyőzés szerepe a II. világháborúban" című konferencia részt vett az elnök
X.18. Bak 1956-os Forr. és Szab. harc Községi ünnepi megemlékezés.Felkért előadó: Kiss Bódog Zoltán elnök
X.19. Becsehely 8.oo órakor 1956-os Forr. és Szab.harc ünnepi rendezvényeken
Tótszerdahely 12.oo órakor
Pusztamagyaród 15.oo órakor az Énekmondó Együttessel közös fellépés a községek általános iskoláiban.Mindenütt narrátor:Kiss Bódog Zoltán elnök
Zalaegerszeg MJV 56-os ünnepi közös rendezvényen koszorúzott Csabai Húgó
X.20. Gutorfölde község 16.oo órakor az 1956-os Forr. és Szab.harc ünnepi rendezvényén felkért szónok:Kiss Bódog Zoltán elnök
X.23. Zalaegerszeg MJV 56-os Forr.és Szab.harc ünnepi rendezvénye
11.oo órakor Szerencsés Rudolf emléktábla koszorúzás 1 fő + elnök
14.oo óra Börtön Múzeum Filmvetítéses megemlékezés
levezető elnök:Zalaegerszeg POFOSZ megyei szervezet elnöke:Kiss Bódog Zoltán 35 fő
17.oo órakor 56-os emlékmű megemlékezés és koszorúzás 3 fő + elnök
18.oo órakor ünnepi hangverseny 3 fő + elnök
X.30. Zalaegerszeg MJV Hangverseny és Kiállító Terem:
Rétvári Bence államtitkár előadásán vettünk részt 2 fő + elnök
X.31. Nagykanizsa város Központi Temető Halottak napi tisztelgés, koszorúzás 2 fő + az elnök
XI.5. Zalaegerszeg 56-os Emlékmű koszorúzás ill. gyertyagyújtás nov.4,-i szovjet beavatkozás napjáról 3 fő + elnök
XI.15. Zalaegerszeg A Zala megyei 56-os Hagyományőrző Egyesület taggyűlésén vettünk részt 1 fő + elnök
XI.16. Zalaegerszeg A Rákóczi Szövetség által szervezett Zrinyi Miklós Évfordulós megemlékezésén koszorúztunk 2 fő + elnök
XI.26. Zalaegerszeg AVO Börtön Múzeum Lenti város Lányfalussy Szakmunkásképző Iskola diákjainak fogadása és előadás tartása :Kiss Bódog Zoltán + 4 tagtárs
XII.7. Zalabér község Tatár Lajos tagtársunk temetésén vettünk részt és koszorúztunk 2 fő + elnök
XII.8. Várpalota Trianoni Emlékmúzeum látogatás az 56-os Hagyomány Szervezet tagjaival együtt 22 fő
XII.10 Zalaegeszeg POFOSZ Zala megyei Szervezet soros összejövetele
XII.18. Budapest POFOSZ Országos Küldött Értekezlet meghívott küldöttként vettünk részt 2 fő + elnök

Zalaegerszeg, 2019. január 04.

Kiss Bódog Zoltán
megyei elnökKedves Bajtársnőnk, Bajtársunk!

Tisztelt Látogató!

 

Összeállításunkban 2015. május 14-től megtekinthetik azokat a fontosabb eseményeket, programokat, amelyeken részt vettünk, vagy amelyeket mi szervezetünk.

Szervezetünk próbál minél több megemlékezésen részt venni, sajnos sok program fedi egymást így nem tudunk minden meghívásnak eleget tenni. Ezért elnézésüket kérjük, de remélem, hogy a 2016-os évben több helyen találkozunk.

 

                                                                   Tisztelettel:

          Lengyel János

POFOSZ Országos Elnök

 

2015. Május

14. Országos Elnökségi – új tisztségviselők választása

 

Elnök:

LENGYEL JÁNOS

Gazdasági elnökhelyettes

NÉMETH ÁRPÁDNÉ

Állami kitüntetések elnökhelyettese

FORGÁCS JÁNOS

Humánpolitikai elnökhelyettes

D. SZŰCS LÁSZLÓNÉ

Szervezési elnökhelyettes

SZATMÁRY LÁSZLÓ

Országos Etikai Bizottság elnöke

LÉVAI ISTVÁN

Felügyelő Bizottság elnöke

DÉGI ANDRÁS

Számvizsgáló Bizottság elnöke

PALLA LÁSZLÓ

2015. Július

07. Budai vár – Honvédelmi Minisztérium által szervezett szoboravatási ünnepség, a II. világháborúban szolgált vezérezredes, Koszorús Ferenc tiszteletének.

 

08. Sárospatak – A Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szövetsége 16. alkalommal rendezte meg a Sárospataki Comenius Főiskolán a Nyári Egyetemet. Résztvevők: Erdélyből 40 fő, Felvidékről 10 fő, Kárpát-aljáról: 15 fő, Délvidékről 5 fő, Országunkból: 30 fő. Tematikája: a közelmúlt történelmének korrekt ismertetése a résztvevő Nagymagyarország-i fiatalság, valamint a tanáraik részére. Vitéz Krasznay Béla és Wittner Mária mellett, Bodó Mónika, a Salgótarjáni 1956-os események címmel tartott előadást.

 

09. Országos elnökségi, melynek fő témája a 2015-ös költségvetésének a megtárgyalása volt.

 

2015. augusztus

13. Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulója – koszorúzási ünnepség a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltárnál

 

20. Állami Ünnepség


2015. szeptember

03. A nemzeti és történelmi emlékhelyek szimbólumait ábrázoló forgalmi érme bemutatása, helyszíne: MTA

 

12. Recsk - megemlékezés az egykori kényszermunkatábor helyén létrehozott emlékparkban


16. Vác – Az 1956 Öröksége Alapítvány szervezésében diákok és POFOSZ tagok látogatást tettek a Váci Börtön és Fegyházban, melynek úgynevezett Doberdó részében, az 1956-os forradamlat és szabadságharcot követően számtalan Bajtársnak kellett átélnie a kommunista diktatúra borzalmait


24. Nemzeti Siker- Sport – konferencia a Magyar Tudományos Akadémia Budavári Dísztermében

 

24-25. Inter-Asso – 2 napos konferencia Berlinben. Részt vett: Németország, Szlovákia, Lettország, Románia és Magyarország (Lengyel János és Szűcs Attila)

 

24. A Szovjet kényszermunkára elhurcolt magyar nők emlékére állított emléktábla avatás

 

2015. Október

06. Batthány örökmécses – megemlékezéssel egybekötött koszorúzási ünnepség az Aradi vértanúk tiszteletére

 

10. Veszprém – koszorúzási ünnepség a Kommunista Diktatúra Bányász Mártírjainak és Hőseinek tiszteletére a Magyar Vidék Országos 56-os Szervezet szervezésében

 

14. POFOSZ megemlékezés az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 59. évfordulója alkalmából a MOM székházban

 

 

14. Sortüzek Vidéken – Mosonmagyaróvár 1956

 

16. Corvin közi megemlékezés – az 1956-os Magyarok Világszövetsége rendezésében

 

19. Mezőtúr – Koszorúzás a Bajtársnők, Bajtársak sírjánál

 

21. 1956-os Műegyetemi Emlékmű – koszorúzással egybekötött megemlékezés, Magyarország Kormánya és a NÖRI szervezésében, az 1956-os Forradalom és Szabadságharc emléknapja alkalmából

 

22. 9 óra – Cegléd – emléktábla koszorúzás

 

11 óra – Szent Imre Egyetemi Oktatókórház – Az 1956-os Forradalomban elesett önkéntesek, katonák, orvosok és ápolók tiszteletére megtartott koszorúzási ünnepség.

 

12. 30 – Erzsébetváros – az 1956-os Forradalom és Szabadságharc, valamint a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulója alkalmából tartott ünnepi megemlékezés

 

15 óra – Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Aulája, megemlékezés, majd fáklyás felvonulás

 

17 óra – Óbuda, a Péter Pál templom előtti koszorúzás

 

18.30 – Bem-szobor - koszorúzás

 

23 d.e. Zuglói Önkormányzat.

- Debrecen. Koszorúzás a debreceni temetőben az 56-s parcellánál:

 

- Salgótarján Egész napos megemlékezés, futóversennyel egybekötve.  

 

-          Cegléd. Ünnepségen részt vett Szűcs Attila felesége: Lados Ildikó

 

-          Veszprém – Ünnepi megemlékezések

 

-          Kistarcsa, Internáló tábor falánál elhelyezett emléktáblánál koszorúzási ünnepség

 

-          MOM Kulturális Központ – koszorúzási ünnepség

 

-          Érd – Vörösmarty Mihály Gimnázium Straub János visszaemlékezésével egybekötött koszorúzási ünnepség

 

-          Diósd – Eötvös József Német nemzetiségi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Straub János visszaemlékezésével egybekötött koszorúzási ünnepség

 

-          POFOSZ XVI/A – megemlékezés az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulója alkalmából

-          Pécs


25. d.e. Kossuth téri megemlékezés –Véres Csütörök

          d.u. Szécsi István sírjánál való megemlékezés a Fiumei úti sírkertben

 

2015. November

3. Tököl. – 1956-os Forradalom és Szabadságharc, és Maléter Pál honvédelmi miniszter emlékére rendezett ünnepség, a repülőtér bejáratánál lévő Maléter kopjafánál 

4. Gyász napja:  Megemlékezések, rendezvények:

-          301-s parcella

 


-          Kisfogház

-          Fiumei úti fehér Márványkereszt

 

-          Uránia Nemzeti Filmszínház- Életreítéltek c. film bemutatója

 

-          Magyar Orvosok Hősi Halottak Emlékszobra

-          Cegléd

 

-          Salgótarján

 

19. Pénzügyi tájékoztató a POFOSZ Központjában. A tájékoztatón Gyurcsó Mihály adott tájékoztatást a legfrissebb pénzügyi változásokról.

 

21. Derkovits Gyula Általános Iskola – emléktábla koszorúzás a GULAG emlékév alkalmából

 

25. GULAG emléknap

 

2015. december

08. Salgótarján, Gyásznap – Megemlékezés az 1956-os decemberi 8-i salgótarjáni sortűz áldozataira.

 

– VERITAS Történetkutató Intézet és az Országgyűlés Hivatala rendezésében, az 1945. november 4-i nemzetgyűlési választások 70. évfordulója alkalmából.08. Országház – Szabad választás – szabad választás? c. konferencia.

 

16. Országos elnökségi – elnökségi tagok beszámolója, május 14 óta

 

28. Rákosszentmihály – Karácsonyi és szilveszteri összejövetel, XVI. ker. rendezésében.

Összeállította: Bodó Mónika (POFOSZ Irodavezető)

2015 május 14.-től programok letölthető PDF-ben IDE KATTINTVA


 

Központ címe: 1051 Budapest, Nádor utca 36. IV. em.
e-mail.: pofoszpofosz@gmail.com
Adószám: 19006808-1-41
Copyright © Magyar Politikai Foglyok Szövetsége
Honlap megnyitva: 2012.02.01.
Frissítve: 2024.07.22.
Események - Magyar Politikai Foglyok Szövetsége